בכתבה הבאה יש סקירה כיצד גישת ה-CBT יכולה להיות רלוונטית לעולמות הפסיכולוגיה של הספורט.
בחיים המודרניים, כאשר אנחנו מדברים על אורח חיים בריא, פעיל וספורטיבי, רובנו לוקחים זאת למקום של התמקדות באימונים פיזיים (אירובי, כוח), ותפריטי תזונה. אך מה לגבי החשיבות של הבריאות הנפשית שלנו?
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT- Cognitive behavioral therapy), הינו גישה טיפולית מוכחת ויעילה לשיפור ביצועי ספורט ובמקביל שיפור של רמת בריאותנו הנפשית והפיזית. CBT הוא סוג של טיפול פסיכותרפי ממוקד מטרה ומוגבל בזמן שמתמקד בשינוי דפוסי החשיבה (הקוגניציה) וההתנהגות של האדם. ברוב המקרים, CBT מיועד לטיפול במגוון בעיות נפשיות כגון: הפרעות חרדה שונות, פוביות, דיכאון ו-OCD, אך הוא גם יכול להיות יעיל מאוד בסיוע לספורטאים לשפר את ביצועיהם ואת יכולתם להתמודד עם אתגרים פסיכולוגיים בתחרויות.
מעבודתי בשטח מול ספורטאים ידוע כי התחושה של "להיות במשחק", היא מרכיב מרכזי בהצלחת הספורטאי. כשהספורטאי בא מוכן פיזית ומנטלית, הביצועים שלו טובים יותר. פה CBT נכנס לפעולה, עבודה עם כלי ה-CBT יכולים לסייע לספורטאים להתמודד עם פחד מכישלונות, פחד מהצלחות, לנהל את הלחצים שלהם, להתמקד בכאן ועכשיו, לפתח את האופטימיות, את החוסן נפשי והאמון שלהם בעצמם. משמע, באמצעות תהליך תודעתי נסייע לספורטאים להפנים את האתגרים הנפשיים בצורה יעילה ובונה אשר מחזקת את הביטחון והמסוגלות העצמית שלהם.
אחת הדוגמאות הבולטות לשימוש בטיפול CBT בעולם הספורט, הוא טיפול פסיכולוגי ממוקד בדפוסי חשיבה והתנהגויות לא אדפטיביות אשר פוגעים בביצועי הספורטאים המקצועיים. בתהליך בקליניקה הספורטאים לומדים להשתמש בכלים וטכניקות להרגעה, ויסות רגשי, שיפור בגמישות המחשבתית, הצבת מטרות באופן נכון ואלה מסייעים להגברת המוטיבציה, תחושת היעילות תוך התמקדות בהתמודדות עם ניהול לחצים לקראת תחרויות ושיפור הראייה שלהם את עצמם. עבודה על פי כלי ה-CBT יכולה לסייע לספורטאים לממש את הפוטנציאל שלהם, להגיע לשיאים ולהנות מקריירה ארוכת טווח ומוצלחת בעולם הספורט.
דוגמא לתהליך שביצעתי עם ספורטאי מענף הכדורסל, שפנה אלי בעקבות תחושת חרדה גבוהה בלילה לפני משחק וכי אינו מצליח לישון עקב מחשבות אשר מציפות אותו "אני לא אצליח לקלוע", "דן משחק טוב ממני", "הלך עלי". מחשבות מציפות אלה מקשות עליו להירדם ובכך הוא עייף יותר, לא מרוכז, עצבני, תחושת החרדה עולה והביצוע שלו נפגע.
בעבודה בקליניקה, ביצענו ניטור מחשבות באמצעות כתיבת המחשבות שמציפות את השחקן. לאחר מכן, ניתחנו את המחשבות הללו בעבודה ממוקדת להבנת הפרשנות שלו למחשבות, הבנת אמונות הליבה אשר עומדות בבסיס המחשבות, והבנה כיצד הן משפיעות עליו (פיזית ורגשית). תהליך זה עורר את המודעות של הספורטאי לקשר הישיר בין המחשבות לבין ההשפעות אותן הוא חווה. במקביל עבדנו על טכניקות אשר מטפלות גם באספקט הגופני כגון, טכניקת נשימה סרעפתית ומדיטציה אותן הוא תרגל לפני השינה. עם הזמן חיברנו טכניקות אלו לרוטינת שינה אשר סייעה לספורטאי להירדם ביתר קלות. בתחילה הספורטאי דיווח שהוא מצליח ליישם את הרוטינה בימים ללא תחרות ועם הזמן הוא הצליח ליישם את הרוטינה גם בימים של יום לפני תחרות, דבר אשר נעשה על סמך העיקרון של חשיפה הדרגתית. דבר חשוב אשר שמתי לב אליו היה שההצלחה של הספורטאי ליישם את רוטינת השינה הייתה במקביל לעבודה שעשינו על המשגה קוגניטיבית, דבר אשר אפשר גמישות מחשבתית ובעקבות זאת גם שינוי תוכן המחשבות של השחקן. לאחר מספר שבועות הספורטאי דיווח כי שילוב טכניקות אילו סייעו לו בהירדמות בלילה של לפני משחק ובהתמודדות עם המחשבות שמציפות אותו. בנוסף, הספורטאי דיווח על כך שהוא מצליח להגיע לתחרויות עם תחושות חיוביות ומרוכז יותר. בעקבות התהליך שהשחקן ביצע בקליניקה והתרגול היומיומי ניכר שיפור ועלייה בביצועיו במגרש, כולל עלייה בכמות הקליעות. זאת ועוד, השחקן גם דיווח על ירידה בתחושות החרדה ושינה טובה יותר.
לסיכום, CBT היא גישה טיפולית עוצמתית שיכולה לשפר את הביצועים של ספורטאים בכל הרמות ולעזור להם להתמודד עם האתגרים הפסיכולוגיים בדרכם להצלחה. יתרה מכך, העבודה על פי גישה זו נותנת מיומנויות וכלים אשר משרתים את הספורטאים גם בשיפור חייהם היום יומיים מעבר למסגרת התחרותית ספורטיבית (בית ספר, חברים, משפחה, עבודה ועוד).
Comments