top of page
שושי שטמר

סקירה של תכנית התערבות לניהול לחץ בספורט/ שושי שטמר

תקציר מאמר מאת שושי שטמר: 

Rumbold, J. L., Fletcher, D., & Daniels, K. (2012). A systematic review of stress management interventions with sport performers. Sport, Exercise, and Performance Psychology, 1(3), 173–193. https://doi.org/10.1037/a0026628


מטרת המאמר

המאמר מתאר סקירה שיטתית של התערבויות פסיכו-חברתיות לניהול לחץ בקרב ספורטאים תחרותיים. מתוך 64 מחקרים שנכללו בסקירה, החוקרים זיהו שלושה סוגי התערבויות עיקריים:

1. התערבויות קוגניטיביות- כללו טכניקות כמו אימון קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), הצבת יעדים, טיפול רציונלי-רגשי, הדמיה, דיבור עצמי.

2. התערבויות מרובות אופנים (Multimodal)- שילוב של מספר טכניקות כגון וויסות עוררות, אימון קשבי, אימון קוגניטיבי-סומטי, מדיטציה, לצד הצבת יעדים, דיבור עצמי, גיבוש קבוצתי, רוטינות לפני ביצוע, הדמיה (חזרה ויזיו-מוטורית) ועוד.

3. התערבויות אלטרנטיביות- למשל, הרפיית שרירים מתקדמת (PMR), ביופידבק, ניהול מטרות אישיות, מודעות/ניהול כעסים.



הממצאים הראו כי רוב ההתערבויות תרמו לשיפור חוויית הלחץ של הספורטאים, בחלק מהם נמצא גם שיפור בביצועים.להלן פירוט התוכניות שעבדו היטב :

  1. דיבור עצמי

    • במסגרת התערבות קוגניטיבית או התערבות מרובת אופנים טכניקה זו נמצאה כיעילה ביותר בהתמודדות עם לחץ. 

    • במחקרים נמצא כי דיבור עצמי שיפר באופן משמעותי את התמודדות הספורטאים עם מחשבות שליליות, הפחית רמות חרדה מצבית והעלה את תחושת הרווחה הנפשית שלהם.

    • יישום –זיהוי דפוסי חשיבה שאינם מיטיבים עם הספורטאי ושינוי לדפוסים אשר מיטיבים עימו. תרגום דפוסים אלה למשפטים או מילים ושימוש בהם באימונים ובתחרות. 


  2. דיבור עצמי, הדמיה וטכניקות הרפיה

    • השילוב של טכניקת דיבור עצמי והדמיה נמצא כאפקטיבי במיוחד בהפחתת חרדה סומטית וקוגניטיבית.

    • שימוש בטכניקות הרפיה בנפרד או בשילוב עם הדמיה נמצא יעיל בהפחתת חרדה מצבית 

    • ככלל, שימוש בטכניקת הדמיה נמצא כיעיל כאשר שולב בהתערבות מרובת אופנים. הטכניקה שימשה להכנת הספורטאים למצבים תחרותיים באמצעות ויזואליזציה של ביצועים מוצלחים.

    • יישום – הרפיה: התרגול כולל נשימות סרעפתיות עמוקות, תרגילים להרפיית שרירים הדרגתית והדמיה חיובית באימונים ולפני תחרויות. הדמיה: הבניית תרחישים חיוביים של הביצועים בדמיון, כמו תרגילים שהספורטאים מתכוונים לבצע, ותוצאה מיטבית. הדמיה זו מתבצעת באופן עקבי לפני אימונים ותחרויות כדי לשפר את תחושת השליטה וההכנה המנטלית.


  3. התערבויות מרובות אופנים (Multimodal):

    • במחקרים שהשתמשו בטכניקות מרובות אופנים, נרשמו ירידות משמעותיות ברמות החרדה הקוגניטיבית והסומטית של הספורטאים, לצד שיפורים משמעותיים בריכוז ומיקוד בגורמי התחרות.

    • נמצא כי התערבויות אלה שיפרו את היכולת של הספורטאים לבצע הערכה של גורמי הלחץ באופן שהיטיב עם ויסות התגובות הרגשיות ושיפר את יכולת ההתמודדות עם הלחץ באימונים ובזמן תחרות.


מסקנות עיקריות:

ההתערבויות השונות לניהול לחץ היו אפקטיביות בהפחתת מרכיבים של הלחץ התחרותי ובהגברת ההתמודדות המנטלית והפיזית של הספורטאים. השילוב של גישות קוגניטיביות עם שיטות מרובות מודלים הוביל לתוצאות המיטביות גם בשיפור הביצועים ובעיקר ברווחה הנפשית של ספורטאים במגוון ענפי ספורט.


80 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page